Založ si blog

Markíza sa teší

Zaujímavé bolo sledovať televíziu Markíza počas horúceho volebného večera. To, že pravicové strany zrejme predbehnú „smerákov“ a ich parťákov bolo viditeľné hlavne pri prvých odhadoch.

Zlaťa Puškárová (ako nezávislá a objektívna novinárka) sa krásne cerila do kamery, tá radosť z nej priam sršala. Vtedy som si povedal, že je to normálne, nie je to až taká profíčka, jej „občianska“ radosť, že zvíťazila pravica, je väčšia než jej schopnosť ovládať sa. Nič sa nedeje, teší sa.

Všimol som si však aj iné náznaky. Bolo úplne zrejmé, že redakcia spravodajstva a publicistiky v Markíze má z výsledkov volieb úprimnú radosť. To ma zarážalo trochu viac. Aby ste ma pochopili – to, že to dávali najavo v spravodajstve ma zarážalo.

Dnes, keď sa prvýkrát stretol nový parlament, bola už hlavná spravodajská relácia o siedmej večer plná nielen radosti, ale aj irónie a škodoradosti.

Upresním. Najprv záber na Fica a jeho „sľubujem“ pred celým parlamentom. K tomu komentár absolútne ironizujúci jeho poslanecký sľub.

Neskôr záber na novozvoleného predsedu parlamentu pána Sulíka, ako sa v svojej novej úlohe a na novej stoličke rozkošne hrá so zvoncom a odzváňa prvej schôdzi. Usmieva sa – tento záber mu dáva naozaj ľudskosť, dokonca chlapčenskosť.

Pokračovali „pohoďákom Bugárom“ (hoci mne sa takým aj javí), ktorého nie a nie usadiť.

Neobhajujem Fica, nech si naň kydajú.

Ale žurnalistika, či už televízna alebo „printová“, ponúka more subjektívnych žánrov, pri ktorých je miera subjektívneho názoru novinára prípustná, ba až žiadúca. Sú aj žánre na pomedzí subjektivity a objektivity, ktoré dobrý a skúsený (a nezabudnime – slušný) redaktor využije, aby ironizoval, pranieroval, subjektivizoval.

Správa však do tejto kategórie nespadá. Politické spravodajstvo má byť objektívne a vyvážené a – bez emócií.

Ak sa však subjektívne pocity dostávajú do (podľa spotu v samotnej Markíze) najsledovanejšieho a najlepšieho spravodajstva v krajine, mám právo pýtať sa – je to správne?

 

Na záver: „Vlastní pohled na věc nemá ve zprávě co dělat. Jedním z nejduležitejších přikázání seriózní žurnalistiky je oddělovat od sebe zprávu a komentář (tedy nejenom o pouhé podáni informace o nějaké skutočnosti, ale vyjadřování vlastního názoru a mínění, například formou citově zabarvených slov.“ (Žurnalistika, prof. Dr. Stephan Russ-Mohl, 2003, str.54)

SaS vs. Cuper

02.09.2010

Videli ste klip, ktorým strana SaS láka občanov k voľbám? V klipe „účinkuje“ pán poslanec Cuper, ktorý sa potáca pri havarovanom aute a rozpráva o tom, že vypil maximálne dve deci orešanského vínka (zábery sú z Modry, kde v roku 2005 spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu). Policajti vtedy zadržali poslancovi vodičský preukaz, kedže však mal poslaneckú [...]

O pôžičke Grécku

19.08.2010

Mladý zúrivý muž povedal: „Nie len pravicová vláda, ani Ficovi voliči nechcú Grécku požičať, tak to nezvaľujte na nás, čo sme volili pravicu!“ V okamžiku som mal vo svojej hlave vír argumentov, faktov a udalostí, ktoré sprevádzajú tému pôžičky už od jej začiatku. Všetky boli ťažké, zamysleniahodné a overené. Mladý muž argumentoval tým, že chudobní [...]

„Gramatyka“ pána Matoviča

29.07.2010

Nechcem sa vŕtať v ničom inom, čo obsahuje otvorený list pána Matoviča pani premiérke Radičovej, zaujala ma len jedna vec. Matovičova gramatika. Gramatika človeka, ktorý píše otvorený list premiérke a denníku Pravda. Gramatika človeka, ktorý vydáva noviny. Gramatika človeka, ktorý chce robiť poriadky. Gramatika jazyka, ktorý si neváži. Príklady: (prvá veta [...]

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 13876x
Priemerná čítanosť článkov: 1982x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy