Založ si blog

V akej krajine to žijeme?

Tento text bude neučesaný, nehĺbavý, ale priamy. Tak to teraz cítim. Ak to, vážený čitateľ, budeš považovať za beznádejný výkrik stredoeurópana v stave chabej nádeje, nech.

Ešte jedno upozornenie – v titulku je naschvál slovo krajina, pretože slovo štát sa na pomenovanie Slovenska v tomto kontexte pre mňa nehodí.

Takže…v akej krajine to vlastne žijeme?

– Na ulici sedí v zaparkovanom aute mladý pár pred svadbou. Okolo nich sa rútia dve autá. Z jedného trčí hlaveň samopalu a kropí unikajúce auto. Nevinní ľudia na kraji cesty sú zasiahnutí, mladý muž umiera. Strelci? Bez trestu.

– V obchodnom dome pod mojimi oknami sledujem každé ráno dôchodcov, ktorí celý život pracovali. Aj teraz pracujú – denno-denne vyberajú kontajner mäsiarne, zvyšky mäkkých salám, odrezky klobás. Skúšam sa im pozrieť do očí. Uhýbajú pohľadom, hanbia sa.

– V našej základnej škole dvaja chalani vyvrátili vozíčkara, spolužiaka. Jeden z nich mu poskákal po vozíku. Zranenia? Pár škrabancov. Tie na ruke sa zahoja rýchlo. A tie na duši…? Keďže otec je sponzor školy i futbalového klubu, trest je mierny. Veď jeho syn to už určite neurobí…

– Bežne volíme zlodejov. V našich mestských častiach, v obciach, do parlamentu, do vlády. Niekto povie, že sa nám to len zdá, že nie každý z nich má za ušami. Chcel som to zmeniť, nechal som sa ukecať, kandidoval som. Výsledok? Všetci okolo mňa naozaj mali za ušami! Urobil som chybu, že som im nepolámal ruky, keď som sa s nimi lúčil.

– Mladí utekajú už roky za prácou von. Rodiny sú rozdelené, matky vychovávajú deti samé.

– Ozdravili a sprivatizovali sme banky. Teraz platím za to, že tam vložím peniaze, za to, že ich vyberiem, za to, že tam vôbec sú. Nespomínam svoju hypotéku, ktorú extrémne preplatíme. Banku budeme niekoľko rokov dotovať. Nechcem mať účet, ale ako mám bez neho žiť?

– Nebankové „pôžičkárne“ vám poskytnú 200 eur. Nestihnete zaplatiť raz a bežne od vás budú vymáhať 200 násobok. Väčšinou od starých ľudí bez finančnej gramotnosti, ktorým celú pravdu nepovedali a vopred ich brali ako ľahkú korisť.

– Študenta s pol gramom marihuany dajú do cely predbežného zadržania, neskôr do väzby. Mafiáni, ktorí prenesú tony trávy, kilá koksu a heroínu zo zahraničia alebo ich vyprodukujú tu, sponzorujú vládne strany a „kávičkujú“ s policajnými šéfmi.

– Chlapcov, ktorí oblepili Svätopluka, nechá Sulík beztrestne ísť. Mne za „odstrelený“ ohorok naparili 20 eur pokuty.

– Na holohlavých „fanúšikov“ futbalu z Trnavy a Bratislavy dá štát státisíce eur. Za jeden zápas, kde si títo idioti dokážu, kto je lepší, platíme my.

– Na detskej onkológii spadne sestričke na zem tabletka. Zodvihne ju a dá pacientovi. Prečo? Treba šetriť, nebolo by na futbal.

– Politici sa obviňujú, kto z nich bol komunistom. Prečo nehovoria o tom, že sami budujú systém kást? Že oni sú jednou z najvyšších?

– Sú deti, ktoré sú vďačné za krajec chleba. Pritom niektorí ich spolužiaci majú problém do svojej izby vpratať hracie konzoly, počítače, mobily a hračky.

 

Dnes mi nezávisle od seba dve dámy s takmer 9 krížikmi na chrbte povedali toto: „Mám pocit, že svet sa čím viac podobá tomu z roku 1930. Chodili sme prať a upratovať k boháčom. Tí nám niečo dali zjesť, niekedy i staršie šaty. Ich deťom sme závideli, mohli sa hrať. Keď vtedy boháč zbil či zmrzačil chudobného, nič sa mu nestalo.“

  

Na záver sa autorovi uľavilo….čo iné mu ostáva?

SaS vs. Cuper

02.09.2010

Videli ste klip, ktorým strana SaS láka občanov k voľbám? V klipe „účinkuje“ pán poslanec Cuper, ktorý sa potáca pri havarovanom aute a rozpráva o tom, že vypil maximálne dve deci orešanského vínka (zábery sú z Modry, kde v roku 2005 spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu). Policajti vtedy zadržali poslancovi vodičský preukaz, kedže však mal poslaneckú [...]

O pôžičke Grécku

19.08.2010

Mladý zúrivý muž povedal: „Nie len pravicová vláda, ani Ficovi voliči nechcú Grécku požičať, tak to nezvaľujte na nás, čo sme volili pravicu!“ V okamžiku som mal vo svojej hlave vír argumentov, faktov a udalostí, ktoré sprevádzajú tému pôžičky už od jej začiatku. Všetky boli ťažké, zamysleniahodné a overené. Mladý muž argumentoval tým, že chudobní [...]

„Gramatyka“ pána Matoviča

29.07.2010

Nechcem sa vŕtať v ničom inom, čo obsahuje otvorený list pána Matoviča pani premiérke Radičovej, zaujala ma len jedna vec. Matovičova gramatika. Gramatika človeka, ktorý píše otvorený list premiérke a denníku Pravda. Gramatika človeka, ktorý vydáva noviny. Gramatika človeka, ktorý chce robiť poriadky. Gramatika jazyka, ktorý si neváži. Príklady: (prvá veta [...]

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14, aktualizované: 13:44

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 13875x
Priemerná čítanosť článkov: 1982x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy